Et meningsfuldt arbejde
Micki Ji medgiver, at man nok skal være en speciel støbning for at kunne arbejde med at håndtere døde på daglig basis, men trods de makabre syn indimellem har han som regel nemt ved at lade arbejdet blive på kontoret, når han har fri.
”Det er altid trist, at nogen er død, men samtidig er det jo ikke en person, jeg er personligt involveret i. Der må jeg have den professionelle kasket på og sige, at det er en vigtig samfundsopgave, jeg påtager mig. Det er meningsfuldt at kunne hjælpe med at give svar på dødsårsagen. Den tanke hjælper mig til at kunne distancere mig fra jobbet”.
Micki understreger, at både han og hans kolleger har mulighed for psykologhjælp og debriefing, hvis en oplevelse på jobbet bliver traumatisk.
”Selvfølgelig er det svært at glemme det første syn, der ser alvorligt ud, for eksempel et trafikuheld, hvor liget ikke ligner et helt menneske. Og jeg har også altid haft det svært, hvis liget er gået i forrådnelse, og der kravler dyr rundt … det har jeg sådan set stadig,” siger han.
Den første tid i jobbet fik han stor støtte fra sine kolleger.
”Jeg vidste faktisk ikke helt, hvad jeg gik ind til, så jeg var virkelig taknemmelig for mine ledere og kolleger de første måneder, hvor de hjalp med, at jeg ikke pludselig fik noget voldsomt at se. De første mange gange, jeg var med til scanninger, var body bag’en lukket”.
Et trick, Micki løbende bruger til at undgå at dvæle ved den mere triste eller makabre del af jobbet, er at fylde kalenderen godt ud med opgaver.
”En scanning er ikke en langstrakt proces, og når den er færdig, er den jo færdig. Så kan man gå hurtigt videre til næste opgave, som er med til at holde tankerne væk fra den foregående. Jeg synes egentlig, at jeg er mentalt god til at lægge tingene væk”.