Alt
kan
ske
med en
Legehelt
En lille dreng har ligget i en hospitalsseng i flere dage. Hans øjne er triste, og der er ikke meget mimik. Personalet har advaret om, at han nok ikke har lyst til at lege. Men iført en regnbuefarvet trøje og med en badebold under armen, viser legehelt og ergoterapeut Emma Hørlyk, at alt kan ske.
Det er en kedelig og grå januardag, men modsat vejret er ergoterapeut Emma Hørlyk farverig fra top til tå. Hun har en regnbuefarvet trøje på med legeheltens logo på maven, og bag sig trækker hun en vogn proppet med alverdens legetøj. Det er nemlig hendes første dag som legehelt på Hvidovre Hospital.
Emma blev færdiguddannet som ergoterapeut i 2020 og har altid drømt om at arbejde med børn, men det har været svært at finde den rette vej ind i feltet. Nu har hun endelig fået chancen som legehelt, hvor hun skal få indlagte og udsatte børn til at lege og bevæge sig ved at bruge sin faglighed. På den kolde januardag går Emma rundt på gangene på Hvidovre Hospital sammen med en erfaren kollega, der skal lære hende op og vise hende rundt.
En af dagens første opgaver er en 3-årig dreng, der har ligget i sengen i flere dage. Igennem døren til stuen ser Emma, at han ligger helt stille. Hans øjne er triste, og der er ikke meget mimik. Personalet har advaret om, at han nok ikke har lyst til at lege og nok maksimalt vil kunne kaste en bold. Hun træder forsigtigt ind med en badebold under armen og siger højt:
”Hej. Jeg hedder Emma, og jeg er legehelt. Jeg tænkte, om du kunne have lyst til at lege med mig?”

Rejser sig pludseligt op
Drengens reaktion er øjeblikkelig. Øjnene, der før var tomme og triste, lyser op, og et stort smil breder sig over hans ansigt, da han får øje på vognen fyldt med legetøj. Han sætter sig op og begynder at klappe i sine små hænder af begejstring. Emma spejler hans glæde og klapper også i sine hænder.
En pårørende løfter ham forsigtigt op fra sengen og ned på gulvet. Emma og drengen starter med at trille badebolden frem og tilbage, men drengen vil mere. Han rejser sig usikkert og svajende, men han står op. Han tager fat i vognen og roder igennem alt legetøjet. Emma finder en flaske sæbebobler i vognen og træder et par skridt tilbage. Han går hen til hende uden at holde fast i noget. Emma tager forsigtigt fat i hans hånd, så han ikke falder, imens han ivrigt prøver at poppe de sæbebobler, hun puster store og glinsende.
Grinene kan høres langt ude på gangen. Det er ikke lang tid, at Emma er sammen med ham, men det er nok tid til, at Emma kan se, at han har skjulte færdigheder og evner, som ikke var blevet opdaget, hvis ikke han var kommet op af sengen.
En meningsfuld hverdag som legehelt
Personalet på afdelingen er meget overrasket, da de hører, at drengen har leget og har stået uden støtte.
De næste par gange Emma besøger drengen, kan han endnu mere. Når han ser hende, rækker han armene ud, så hun kan bære ham ned fra sengen. De leger med NERF guns, store blå og orange legetøjspistoler, som han skyder legoklodser ned med. I legen skal han selv finde legoklodserne og placere dem rundt i rummet, hvilket er med til at styrke hans balance, stabilisere hans krop og træne hans finmotorik ved at fastholde fokus på en genstand og benytte hænderne til at håndtere redskaberne. Noget, hun som ergoterapeut, ikke kan lade være med at observere, bliver bedre og bedre for hver gang, hun ser ham.
”Drengen ender med at blive udskrevet langt tidligere, end personalet havde turde håbe på, fordi jeg videregiver, hvor meget han er i stand til selv. Det er en kæmpe succes at kunne fortælle dem, at han kan meget mere, end de tror,” siger hun.
”Det er virkelig en anerkendelse af mig og min faglighed som ergoterapeut, fordi jeg bliver et slags mellemled, der gennem leg og bevægelse kan observere barnet og finde ud af, hvad børnene kan, og hvad de har svært ved. Den viden kan jeg give videre til sygeplejerskerne. God kommunikation er en gave til alle parter, og det er jo virkelig fedt, at jeg observerer noget, de kan bruge. Det var essentielt, at han kom mere på benene, hvis han skulle udskrives og komme hjem til vante omgivelser”.
